Majorarea salariului minim brut de la 1 Februarie 2017, majorează și taxa pentru persoane cu dizabilități neangajate !
În concordanţă cu prevederile legii 448/2006, orice companie sau instituţie care numără peste 50 de salariaţi are obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi sau să plătească o taxă de solidaritate reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
Începand cu 1 februarie 2017 salariul minim brut este 1.450 de lei (se majoreaza de la 1.250 de lei), pentru un program complet de lucru de 166 de ore, în medie, pe lună, reprezentând 8,735 lei/oră.
Cadru legal: HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017.
Astfel, taxa pentru persoane cu handicap neangajate, taxa platită de companiile care au peste 50 de angajați, în conformitate cu legea 448/2016 și completările ulterioare, se majorează conform formulei de calcul care stabilește valoarea taxei aplicabile.
Taxa se calculează după urmatoarea formulă: numărul total al angajaților X 4% = se stabilește numărul de persoane cu dizabilități pe care angajatorul trebuie sa le angajeze.
Din acest rezultat se scade numărul de persoane cu dizabilități angajate (dacă există) și se obține numărul de persoane neangajate pentru care se calculează taxa de plată: nr persoane nengajate X ½ din salariu minim brut garantat.
De exemplu: o companie cu 150 de angajați – trebuie să asigure (150*4%) 6 locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități. Are angajate 2 persoane cu dizabilități. Taxa de plată se va calcula astfel: (6-2)*(1450/2) = 2900 lei.
Suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat pentru neangajarea persoanelor cu handicap, utilizata pentru achizitionarea de produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat.
Unitățile Protejate Autorizate, sunt reglementate conform legii 448/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care sprijină integrarea persoanelor cu dizabilități și au în componența echipelor cel puțin 30% persoane cu dizabilități certificate.
Contractarea unor servicii sau produse livrate de UPA Solutions permite o eficientizare a cheltuielilor pentru companie sau instituţie dar şi o investiţie în economia socială şi ajutorarea persoanelor cu dizabilităţi.
Pentru o oferta completă nu ezitați să ne contactați !
Sursa: http://www.ceccarcluj.ro/comunicari/majorare-salar-minim-incepand-cu-1-februarie-2017/